Nieuws
Rapportage WEPAL Ringonderzoek PFAS en duiding RIVM
In opdracht van het Ministerie is in december 2019, door WEPAL, een ringonderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid en precisie van de gerapporteerde meetwaarden door de laboratoria. Gelet op de tijdsdruk heeft WEPAL gebruik gemaakt van reeds voorbehandelde en gehomogeniseerde sedimentmonsters. Aan het ringonderzoek hebben 9 laboratoria deelgenomen. Op 31 december 2019 heeft WEPAL de rapportage aangeboden aan het Ministerie.
Lees meerUitkomsten oriënterend ringonderzoek PFAS van de NVPG worden bevestigd door het ringonderzoek van WEPAL/RIVM
De resultaten van het ringonderzoek PFAS, uitgevoerd door WEPAL in opdracht van het Ministerie/RIVM, bevestigen de uitkomsten van het oriënterend ringonderzoek van de NVPG.
Lees meerUitbreiding van het ledenbestand per 01-01-2020
GBN Groep B.V. is per 1 januari 2020 toegetreden als nieuw lid van de NVPG. De GBN Groep is sinds 1998 actief op het gebied van hergebruik grond en reststoffen.
Lees meerLaboratorium erkend fouten in gerapporteerde meetwaarden PFAS
Synlab heeft gereageerd op de rapportage van het Oriënterend ringonderzoek. Onderstaand de mail die wij van Synlab (Jaap-Willem Hutter) mochten ontvangen.
Lees meerActueel Nieuws PFAS
Is de huidige normering PFAS verbindingen van 0,1 µg/kg ds. in grond nauwkeuring genoeg vast te stellen? De brancheorganisatie NVPG heeft terecht hierbij haar bedenkingen. Het is in Nederland uitzonderlijk dat een normering van een verontreinigde stoffen, conform het Besluit bodemkwaliteit, gebaseerd is op een niet geaccrediteerde of gevalideerde analysemethoden voor het analyseren van deze verbindingen in grondmonsters.
Lees meerHergebruik van grond en baggerspecie
De staatssecretaris heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over het gebruik van grond en baggerspecie. De staatssecretaris vindt het belangrijk dat zwakke schakels in de keten van ontgraven, reinigen, opslaan, verhandelen en toepassen van grond en baggerspecie worden verstevigd zodat dit op een duurzame en verantwoorde wijze plaatsvindt.
Lees meerBoskalis Environmental en HVC bouwen opwerkingsinstallatie voor bodemassen
Boskalis Environmental en HVC bouwen als eerste partij ter wereld een grootschalige en volledig geïntegreerde bodemas wasinstallatie op het terrein van HVC Afvalenergie Centrale te Alkmaar.
Lees meerKurstjens B.V. Winnaar Nationale Business Succes Award-verkiezing “Baggerwerken” 2015
Kurstjens B.V. heeft zich de aflopen jaren gespecialiseerd in het uitvoeren van baggerwerken, gecombineerd met de verwerking van de (verontreinigde) baggerspecie. Een groot aantal projecten zijn met succes uitgevoerd.
Lees meerVerbetering van het imago van immobilisaat door vernieuwing van de beoordelingsrichtlijn
Meerdere oorzaken hebben ten grondslag gelegen aan het feit dat, ondanks dat de immobilisatie-techniek wettelijk gelijk gesteld is aan andere reinigings-/bewerkingstechnieken voor verontreinigde grond, het product “immobilisaat” een minder goed imago had.
Lees meerUitbreiding ledenbestand van de NVPG
Per 1 januari 2016 is Sita Remediation B.V. toegetreden als lid van de NVPG. Sita Remediation is gevestigd aan de Isotopenweg in Utrecht.
Lees meerVan Gansewinkel Minerals voor Nationaal Betonakkoord
In februari 2016 stemden vertegenwoordigers uit de betonindustrie in met een Nationaal Betonakkoord. Hiermee willen de publieke en private partners de betonketen verder verduurzamen.
Lees meerVoormalig (bestuurslid)lid van NVPG krijgt Koninklijke onderscheiding
Langs deze weg wil Dhr. Dolman u heel erg bedanken voor uw aanwezigheid ter gelegenheid van zijn afscheid als algemeen directeur van Boskalis Environmental.
Lees meerUitbreiding van het ledenbestand
Per 1 januari 2014 is B-CIS B.V. te Zaltbommel toegetreden als lid van de NVPG. B-CIS B.V. is een toonaangevende onderneming op het gebied van het produceren en toepassen van immobilisaat (funderingsmateriaal) uit verontreinigde grond en minerale afvalstoffen.
Lees meerNVPG-lid ATM Moerdijk bouwt immense opslag voor verontreinigde grond
De bouw van de nieuwe opslagloods voor verontreinigde grond is zo goed als klaar en heeft de skyline van ATM definitief veranderd. De nieuwe loods heeft 7.6 miljoen euro gekost en is het grootste project dat ooit bij ATM is uitgevoerd.
Lees meerGrondreiniging Nederland produceerde in 2012 meer dan 2 miljoen ton hoogwaardige secundaire grond- en bouwstoffen
Ondanks de crisis in de bouw en de afname van de budgetten voor uitvoering van bodemsaneringen, is de afname van procesmatig gereinigde verontreinigde grond in 2012 beperkt gebleven.
Lees meerGrondreinigingsbranche blijft innoveren
De leden van de NVPG anticiperen op de verandering van de wetgeving inzake de toepassing van AEC bodemas. In het verleden werden AEC bodemassen (voorheen AVI-bodemassen) toegepast, als funderingsmateriaal, in de GWW sector. Toepassing van deze bodemassen was alleen mogelijk onder IBC condities.
Lees meerNVPG lid (VAR) betrouwbare partner voor reiniging van asbesthoudende grond
In 2011/2012 hebben grootschalige saneringen plaatsgevonden in de provincies Overijssel en Gelderland. In het kader van de sanering “Asbestwegen” zijn in de gemeentes Goor en Harderwijk saneringen uitgevoerd.
Lees meerWijziging samenstelling van bestuur
Door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft Wim Hulshof zijn functie bij Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) neergelegd. Wim heeft ruim 25 jaar ATM vertegenwoordigd in de NVPG, waarvan 11 jaar als voorzitter en 4 jaar als bestuurslid.
Lees meerUitreiking eerste certificaat BRL SIKB 7500 Droog Zeven in Nederland
Het Ministerie van VROM heeft aangegeven dat het (droog) zeven van ernstig verontreinigde grond in Bbk/Rbk is aangemerkt als bewerking en daarmee als erkenningsplichtig. BRL SIKB 7500 met protocol 7510 is in de regeling bodemkwaliteit per 1 oktober 2010 gewijzigd.
Lees meer